UN NOU TRACTAMENT PER LA RETINOPATIA DIABÈTICA

La Retinopatia diabètica representa la tercera causa de ceguesa al món occidental i recentment ha aparegut una nova combinació de fàrmacs que pot ajudar al seu control (Somatostatina i Brimonidina), amb l’avantatge que aviat podrà utilitzar-se de forma tòpica, en col·liri.
La Diabetis és un dels majors problemes de salut en el moment actual i s’ha arribat a dir que representa una veritable epidèmia del segle XXI. Sabem que el 30% dels pacients que pateixen diabetis patiran alteracions en l’ull, el que es coneix com Retinopatia Diabètica (RD), que té una gran importància quan les estadístiques ens diuen que aquest procés suposa la tercera causa de ceguesa al món occidental , per això cobra especial interès tot el que ajudi al seu diagnòstic i especialment al seu tractament precoç.

Fins fa poc, la RD es tractava mitjançant el control metabòlic de la malaltia i la fotocoagulació de la retina, destruint mitjançant “cremades” amb làser, les zones de retina que s’havien deteriorat. Aquest tractament era efectiu només en part, ja que no és una veritable curació, suposa anar eliminant retina fins destruir del tot.

Figura 1. - Imatge del fons de l'ull (A) i esquema de la retina (B), on s'observen signes de Retinopatia diabètica,  exsudats blanquinosos (fletxes blaves) i hemorràgies que semblen com punts vermellosos (fletxes negres).

Figura 1. – Imatge del fons de l’ull (A) i esquema de la retina (B), on s’observen signes de Retinopatia diabètica,
exsudats blanquinosos (fletxes blaves) i hemorràgies que semblen com punts vermellosos (fletxes negres).

Des de fa uns anys sabem que a la RD es produeixen dos tipus d’alteracions bàsiques, una reducció dels nivells de somatostatina i canvis neurodegeneratius que acceleren la mort cel·lular.
Els nivells baixos de somatostatina no controlen l’acció de l’hormona de creixement, somatotropina, també present a la retina i responsable de la proliferació vascular, element clau en les causes de les alteracions que caracteritzen la RD (Fig 1), per això s’ha proposat l’administració d’anàlegs de la somatostatina per reequilibrar el balanç de somatostatina / somatotropina i evitar així la proliferació vascular i el risc d’hemorràgies internes a la retina.

El factor neurodegenrativo és cada vegada més important a l’hora d’explicar les alteracions retinianes, especialment en les fases inicials de la malaltia. A la RD es produeix un descens dels factors que controlen el mecanisme de mort cel · lular (apoptosi), les cèl · lules retinianes moren i es produeix una pèrdua irreversible de la visió. Per controlar aquest problema s’administren fàrmacs que protegeixen les cèl · lules retinianes, són els neuroprotectors, com la brimonidina, molt utilitzats en altres malalties, com el glaucoma.

Hi ha diversos treballs que demostren l’eficàcia d’aquests fàrmacs, somatostatina i brimonidina, adminsitrados per via sistèmica i el que és novetat, tal com s’ha publicat recentment en els mitjans de comunicació  http://www.europapress.es/salud/noticia-investigadores-espanoles-prueban-colirio-tratar-retinopatia-diabetica-20130205175244.html . És el fet que s’està investigant la possibilitat d’administrar dos fàrmacs per via tòpica, en un col·liri, la qual cosa facilita molt el compliment del tractament. Referent a això tenim la satisfacció que l’estudi europeu està liderat per un grup espanyol que dirigeix ​​el Dr Simó l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.
Amb aquest article volem conscienciar a tots els que pateixen de diabetis, el risc de patir alteracions oculars (Retinopatia diabètica), amb un alt percentatge de casos que poden acabar en ceguesa i per això és fonamental que vagin al seu oftalmòleg, per a la detecció precoç de la malaltia i la instauració del tractament, la combinació de somatostatinas i brimonidina, tal com estem fent al nostre centre de Àrea Oftalmològica Avançada.
Si vols saber més sobre la Retinopatia diabètica fes clic http://www.eloftalmologobarcelona.com/2012/07/edema-macular-diabetico.html

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s