DIA MUNDIAL DE LA VISIÓ

L’11 d’octubre és el dia mundial de la visió i no és coincidència que se celebri just després del dia mundial de la salut mental (10 d’octubre), per això publiquem aquest article que té com a finalitat relacionar l’àmbit de la visió i les malalties mentals, una relació que sabem, fruit de les últimes investigacions, que és molt més estreta del que semblava fins fa poc.

 

DIA MUNDIAL DE LA VISIÓ

DIA MUNDIAL DE LA VISIÓ

Des d’Área Oftalmologica Avanzada, volem conscienciar de la necessitat de realitzar revisions periòdiques de la visió, especialment quan hi ha antecedents familiars de malalties oculars greus. En articles anteriors hem recalcat que moltes patologies amb pèrdua irreversible de la visió, tenen una base genètica que podem conèixer mitjançant anàlisis genètiques o posar de manifest en una revisió completa de l’aparell visual. Per això recomanem les revisions a partir del tercer any de vida, cada 2 anys en edats inferiors als 40 anys i cada any per sobre dels 40 anys.

Al costat d’aquesta recomanació, bàsicament oftalmològica, volíem posar de manifest el paper que juga la visió en trastorns de tipus “mental”. En articles anteriors hem vist com la visió pot veure’s alterada en trastorns mentals, fins i tot abans que apareguin altres signes i símptomes més evidents.

En edat escolar, les alteracions de l’aprenentatge com la dislèxia http://www.eloftalmologobarcelona.com/2012/02/la-dislexia-como-reconocerla-y-como.html  , els trastorns d’atenció http://oftalmologia-barcelona.com/2012/03/14/trastornos-por-deficit-de-atencion-e-hiperactividad-tdah-importancia-de-la-vision-en-el-diagnostico-y-su-tratamiento/ o síndromes d’inadaptació social, poden manifestar una alteració en la visió dinàmica, fàcil d’evidenciar per l’oftalmòleg o l’optòmetre habituats a aquest tipus d’exploracions. La detecció d’aquests problemes és clau per iniciar un diagnòstic que després ha de corroborar el psicòleg o el psiquiatre infantil. Fins i tot podrem col · laborar amb aquests especialistes en el tractament del procés, mitjançant teràpies amb estímuls visuals encaminats a millorar factors d’atenció.

En edats adultes s’ha referit la importància de la visió en trastorns de demències senils i molt especialment en l’Alzheimer, tant en el diagnòstic com en la seva evolució. El deteriorament cognitiu d’aquests pacients acostuma a afectar a àrees relacionades amb la visió així, el seu estudi per part d’oftalmòlegs i optòmetres especialitzats, pot ajudar a localitzar les regions cerebrals afectades i al mateix temps, mitjançant teràpia específica, ajudar a la seva estimulació i retard en l’evolució de la malaltia.

Pel que fa a l’Alzheimer, el més significatiu en relació amb la visió, és l’evidència que el curs de la malaltia, depèn en gran mesura de les condicions visuals dels pacients. Aquells individus que tenen una bona visió tenen menys problemes d’orientació, millors condicions per realitzar teràpies cognitives i els resulta més fàcil establir relacions socials amb altres persones, mentre que els afectats d’alteracions visuals o simplement una mala visió, per una cosa tan senzilla com utilitzar unes ulleres antigues amb una graduació que ja no és la correcta, suposa un handicap molt important per a l’evolució de l’Alzheimer, en aquests casos l’evolució de la malaltia és molt més ràpida.

En el dia mundial de la visió volem insistir en aquesta necessitat de revisar la vista, tant per tractar i prevenir els problemes oftalmològics, com en altres situacions on no és tan aparent la relació amb la visió, com és el cas dels trastorns mentals. La visió és un element bàsic per relacionar-nos amb el món exterior, per això és fonamental mantenir l’aparell visual en les millors condicions possibles i això s’aconsegueix amb les revisions periòdiques a l’oftalmòleg.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s